Založ si blog

Zdanlivo bezvýznamné divadlo

„Volič je ho.no, volič nevie absolútne nič,“ povedal kedysi na legendárnej nahrávke najmocnejší muž Slovenska. Iste, pokiaľ patríte k niekoľkým percentám vyvolených, obdarených schopnosťou samostatného, a kritického myslenia, tak sa oprávnene pýtate, prečo sú „referendové“ otázky zámerne sporné a napadnuteľné. Lenže ani to ešte nie je podstata veci.


Poďme najprv k tomu jednoduchšiemu. Skúsme uhádnuť motív tohto zámerne zmareného „referenda“. Je to len palica, ktorou Fico bude biť svojho najväčšieho politického nepriateľa v tých voľbách, na ktorých záleží? (teraz rozprávam k tým niekoľkým percentám, takže iste nemusím vysvetľovať, že najväčším nepriateľom nie je Matovič, ani jeho vláda) Alebo je to len ďalší spôsob, ako zostať na očiach médií a tým si vziať späť časť percent ukradnutých mu jeho druhým najväčším politickým nepriateľom?


Iste, už na začiatku pôsobenia Čaputovej mandátu a jej snáh o nadstraníckosť a pozíciu zmierovateľa som upozorňoval, že takéto snahy sú zbytočné, pretože Fico to určite opäť rozpolarizuje, vyhrotí až na dreň kosti a donúti svojich voličov vybrať si stranu. Tiež som sa snažil poukázať na tichú dohodu politikov a médií o neupozorňovaní na inštitút milosti (alebo amnestie ak vám je to milšie) a čo tento inštitút bude znamenať pre Slovensko po roku 2024.


Lenže toto všetko sú otázky síce správne, ale ešte stále nie najpodstatnejšie. Tá správna otázka znie: Prečo je mu to jedno?


Papagáji v koncentrátoch podpriemernosti prezývaných médiami do zblbnutia omieľajú, že Fico sa niekam ponáhľa, Ficovi horí pod zadkom, Fico je zúfalý, Fico potrebuje povaliť vládu za každú cenu! Keby som tie kastráty ešte čítal, tak by som si snáď aj mohol myslieť, že Ficovi zostáva pár mesiacov.


Tak ešte raz. Prečo je mu to jedno? Prečo prezidentské voľby 2024 sú pre neho dôležitejšie, ako predčasné voľby 2023? Prečo podržať menšinovú Matovičovu vládu je pre neho výhodnejšie ako povaliť vládu, či už väčšinovú alebo menšinovú (opäť, prihováram sa k mysliacim bytostiam, takže nepochybujem, že chápete že žiadny človek, dokonca ani Matovič, by nešiel do menšinovej vlády, keby to nemal kryté). Koľkí z nás vedia alebo vedeli, že prezidentské aj parlamentné voľby sa budú konať v ten istý mesiac toho istého roka a koľkí z nás vedia, prečo je táto ozátka podstatná?


Nuž dobre, pre istotu, lebo čítajú to zrejme aj začínajúci pozorovatelia politiky: Ficova podpora samozrejme nebude priama. Volá sa to proxy. Iná strana bude robiť tú robotu. Veď… nie je to zas TAK zložité, či? No dobre, tak už to konečne vypľujem. Úradnícka vláda sa to volá. To je to, o čo tu ide.

Práve píšeme učebnice dejepisu

03.03.2024

Zem je (takmer) guľatá. Avšak keď stojíme na zemi, tak je to (takmer) nemožné spozorovať. Až keď vystúpime do veľkej výšky niekoľkých desiatok kilometrov, sme schopní ľudským okom rozpoznať najmiernejšie zakrivenie Zeme. Na zemi nám totiž chýba potrebný nadhľad, a to nás po státisíce rokov viedlo k mylnému záveru. No a podobne je to so zmenou. Veľké historické [...]

Ukrajina nikdy nebude členom NATO

10.07.2023

Toto sú najčastejšie argumenty, ktoré medzi politikmi zaznievajú, prečo na nadchádzajúcom summite NATO nemôžu dať Ukrajine žiadne garancie, ani sa nijamým formálnym spôsobom zaviazať, že Ukrajina raz bude členom NATO: A) Nemôžme Ukrajinu prijať do NATO, lebo Ukrajina je vo vojne s Ruskom a to by znamenalo, že aj NATO bude musieť vyhlásiť vojnu Rusku. B) Keby sme prijali [...]

Uvedomujete si, o čo sa tu hrá?

16.11.2022

Podľa aktuálne známych informácií dopadla na územie členského štátu NATO raketa ruskej výroby. V hre je teda veľmi veľa, a dúfam, že si to páni politici uvedomujú.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

masvatko63

Blog

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 67155x
Priemerná čítanosť článkov: 2166x

Autor blogu

Kategórie