Založ si blog

Ukrajina nikdy nebude členom NATO

Toto sú najčastejšie argumenty, ktoré medzi politikmi zaznievajú, prečo na nadchádzajúcom summite NATO nemôžu dať Ukrajine žiadne garancie, ani sa nijamým formálnym spôsobom zaviazať, že Ukrajina raz bude členom NATO:


A) Nemôžme Ukrajinu prijať do NATO, lebo Ukrajina je vo vojne s Ruskom a to by znamenalo, že aj NATO bude musieť vyhlásiť vojnu Rusku.


B) Keby sme prijali Ukrajinu do NATO, tak by Putin mohol pred svojimi voličmi tvrdiť, že mal pravdu – že zaútočil preto, lebo Západ chcel dostať NATO až na hranice Ruska.


C) Garantovať bezpečnosť Ukrajiny nie je v našom záujme. Prečo by sme mali riskovať naše životy, naše bohatstvo a našu armádu – čo za to dostaneme naspäť?


D) Ukrajinu považuje Rusko za svoju sféru vplyvu a my sa Rusov bojíme, a preto nemôžeme Ukrajinu prijať.


E) Ukrajina ešte nemá dostatočne silno ustálenú demokraciu a existujú pochybnosti ohľadom demokratickosti a právneho štátu.


A toto je to, čo tým Ukrajincom odkazujú:


A) Vy síce tvrdíte, že nežiadate o členstvo v NATO okamžite, ale až po skončení konfliktu. Ale my vás tam tak moc nechceme a tak veľmi si nedokážeme vymyslieť dobrú výhovorku, prečo, že sa budeme naďalej tváriť, že chcete členstvo v NATO hneď a potom to poprieme, že hneď vás predsa nemôžme prijať.


B) Putin by mohol v priamom prenose zaživa jesť novorodeňatá, a napriek tomu by sa jeho oficiálna podpora u obyvateľstva nezmenšila. Napriek tomu sú pre nás možno 1% – 2% domácej podpory Putina dôležitejšie, než osud vášho 50 miliónového národa. Ak vás všetkých zotročí a vyvraždí, tak je to pre nás menej dôležité, ako keby mu veľmi možno a veľmi hypoteticky mala stúpnuť oficiálna domáca podpora.


C) Keď sme zagarantovali bezpečnosť Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Rumunska, Bulharska, Albánska, Chorvátska, Macedónska, Čiernej hory, Slovinska a Východného Nemecka, tak to bolo v našom záujme. Vy v našom záujme nie ste.


D) 1. Vy patríte Rusom. Pobaltie nepatrí Rusom. Slovensko nepatrí Rusom. Rumunsko, Bulharsko, Česko, Poľsko ani Maďarsko nepatria Rusom. Juhoslávia nepatrí Rusom, ani Nemecko nepatrí Rusom. Ale vy áno.

2. NATO sa bojí Ruska, a to tak, že neurobí žiadny krok, ktorý by sa Rusom nepáčil. Rusko má v NATO právo veta, rovnako ako členovia NATO.

3. Hlavná zásada NATO, že každý štát sa môže slobodne rozhodnúť, či chce byť členom NATO, a nikto iný mu do toho nemôže kibicovať, neplatí. Štáty v skutočnosti nie sú slobodné. Platí Putinova vízia sveta, teda že o osude štátov rozhodujú mocnosti, ktoré s týmito osudmi navzájom obchodujú – o vás bez vás.


E) Ste na tom horšie ako Turecko, Maďarsko, Slovensko alebo Poľsko. Hoci od Majdanu ubehlo už 9 rokov, my vám ešte stále neveríme.


Človek nemusí mať vešteckú guľu, aby pochopil, že história sa bude opakovať. Západ, samozrejme na čele s Američanmi, už po štvrtýkrát v histórii prenechá Ukrajinu Rusom. Môžme len dúfať, že Ukrajincom zostanú nejaké nepoškodené exempláre západných zbraní. Rusom sa tieto technológie budú hodiť.

Práve píšeme učebnice dejepisu

03.03.2024

Zem je (takmer) guľatá. Avšak keď stojíme na zemi, tak je to (takmer) nemožné spozorovať. Až keď vystúpime do veľkej výšky niekoľkých desiatok kilometrov, sme schopní ľudským okom rozpoznať najmiernejšie zakrivenie Zeme. Na zemi nám totiž chýba potrebný nadhľad, a to nás po státisíce rokov viedlo k mylnému záveru. No a podobne je to so zmenou. Veľké historické [...]

Uvedomujete si, o čo sa tu hrá?

16.11.2022

Podľa aktuálne známych informácií dopadla na územie členského štátu NATO raketa ruskej výroby. V hre je teda veľmi veľa, a dúfam, že si to páni politici uvedomujú.

Ukrajina nemôže vyhrať

13.11.2022

Šesť bodov, prečo Ukrajina vojnu nikdy nevyhrá: Na rozdiel od Ukrajiny, Rusko má neobmedzené ľudské zdroje. Za každého padnutého Rusa môžu na front poslať 10 Rusov, za každých 10 príde 100, za každých 100 príde tisíc a za každých 100.000 príde milión. Na rozdiel od Ukrajiny, Rusko má stály zdroj neobmedzených príjmov. Ropa, plyn a fosílne palivá budú do sveta [...]

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

masvatko63

Blog

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 67257x
Priemerná čítanosť článkov: 2170x

Autor blogu

Kategórie