Založ si blog

Ukrajina nemôže vyhrať

Šesť bodov, prečo Ukrajina vojnu nikdy nevyhrá:

  1. Na rozdiel od Ukrajiny, Rusko má neobmedzené ľudské zdroje. Za každého padnutého Rusa môžu na front poslať 10 Rusov, za každých 10 príde 100, za každých 100 príde tisíc a za každých 100.000 príde milión.

  2. Na rozdiel od Ukrajiny, Rusko má stály zdroj neobmedzených príjmov. Ropa, plyn a fosílne palivá budú do sveta prúdiť stále. Ukrajina takéto príjmy nemá, alebo iba zanedbateľné, a ešte aj z tých kradnú Rusi. Ak niekto ekonomicky skrachuje, tak to nebude Rusko, ale Ukrajina.

  3. Na rozdiel od Ukrajiny, Rusko má neobmedzený prísun zbraní. Kým do Ruska môžu prúdiť a prúdia všetky druhy zbraní a vojenskej techniky zo všetkých možných krajín ako Irán, Severná Kórea, India, Sýria alebo Bielorusko, ktoré dokopy tvoria možno polovicu svetovej vojenskej sily, do Ukrajiny prúdi iba veľmi obmedzený druh zbraní s veľmi obmedzeným dosahom. Západ skrátka na Ukrajinu uvalil vojenské sankcie a posiela jej iba zbrane s dosahom na územie Ukrajiny. Dokonca jej odmieta ostatné zbrane aj normálne predávať. To súvisí s bodom:

  4. Na rozdiel od Ukrajiny, Rusko má neobmedzené pole pôsobnosti. Kým Ukrajina môže útočiť iba na svojom území, Rusko môže útočiť všade, zo všetkých strán a na čokoľvek a čímkoľvek. Kým Rusko môže ničiť vojenské ciele v hĺbke stoviek kilometrov ukrajinského územia, Ukrajina môže ničiť vojenské ciele iba v hĺbke desiatok kilometrov obsadeného vlastného územia. Rusko ďalej môže ničiť aj nevojenské ciele, ekonomiku, infraštruktúru, civilov. Ukrajinci nemôžu nič z toho Rusom ničiť.

  5. Na rozdiel od Ukrajiny, Rusko má neobmedzené prostriedky vedenia boja. Rusi môžu použiť akúkoľvek zbraň, vrátane chemickej, biologickej či nukleárnej, môžu útočiť na nelegitímne ciele, môžu masovo porušovať ženevské konvencie. Môžu vraždiť civilistov už na základe podozrenia, môžu unášať, zastrašovať, môžu podnikať teroristické útoky. Ruský blok to nijako neovplyvní a krajiny, ktoré Rusku dodávajú zbrane, ekonomickú podporu a pomáhajú obchádzať sankcie svoje správanie nijako nezmenia. Naopak Ukrajina nemôže urobiť nič z toho, pretože by prišla o podporu Západu.

  6. Na rozdiel od Ukrajiny, ruská podpora je trvalá a vždy bude reflektovať aktuálne potreby. Keď bude Rusko potrebovať milión uniforiem, tak desať miliónov severokórejcov ušije milión uniforiem. Nezáleží na tom, či milión kórejcov pri tom zomrie. Na rozdiel od Západu, kde podpora je veľmi krehká, vrtkavá a časovo obmedzená, politici musia reflektovať nálady obyvateľstva a ak sa nálady zmenia, tak zanikne aj podpora. Diktatúra bude mať jednoducho vždy výhodu nad demokraciou.

Toto sú všetko dôvody, prečo z dlhodobého hľadiska Ukrajina nikdy nemôže vojnu vyhrať. Nie je preto nič menšie ako zázrak, ako húževnate dokážu Ukrajinci odolávať polovici vojenskej sily sveta.

Ak by si však Číňania chceli brať z tejto vojny príklad a zaútočiť na Tchajwan, tak si treba uvedomiť, že Tchajwan budú (zrejme) brániť Američania a NATO, a tam už to bude úplne iný príbeh. Verím teda, že čínske elity ešte celkom nestratili kontakt s realitou a neurobia ďaleko väčšiu chybu ako urobil Putin.

Práve píšeme učebnice dejepisu

03.03.2024

Zem je (takmer) guľatá. Avšak keď stojíme na zemi, tak je to (takmer) nemožné spozorovať. Až keď vystúpime do veľkej výšky niekoľkých desiatok kilometrov, sme schopní ľudským okom rozpoznať najmiernejšie zakrivenie Zeme. Na zemi nám totiž chýba potrebný nadhľad, a to nás po státisíce rokov viedlo k mylnému záveru. No a podobne je to so zmenou. Veľké historické [...]

Ukrajina nikdy nebude členom NATO

10.07.2023

Toto sú najčastejšie argumenty, ktoré medzi politikmi zaznievajú, prečo na nadchádzajúcom summite NATO nemôžu dať Ukrajine žiadne garancie, ani sa nijamým formálnym spôsobom zaviazať, že Ukrajina raz bude členom NATO: A) Nemôžme Ukrajinu prijať do NATO, lebo Ukrajina je vo vojne s Ruskom a to by znamenalo, že aj NATO bude musieť vyhlásiť vojnu Rusku. B) Keby sme prijali [...]

Uvedomujete si, o čo sa tu hrá?

16.11.2022

Podľa aktuálne známych informácií dopadla na územie členského štátu NATO raketa ruskej výroby. V hre je teda veľmi veľa, a dúfam, že si to páni politici uvedomujú.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná, odpovedá Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa šéfa Smeru je podozrivé, že najcitlivejšie veci pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20, aktualizované: 18:00

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

masvatko63

Blog

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 67212x
Priemerná čítanosť článkov: 2168x

Autor blogu

Kategórie