Založ si blog

Uvedomujete si, o čo sa tu hrá?

Nech už teda vyšetrovanie tohto konkrétneho incidentu dopadne s akýmkoľvek výsledkom, je dôležité mať už vopred zodpovedanú otázku, aká by mala byť reakcia NATO v prípade, že to raz bude nepriateľom odpálená raketa.

V prvom rade chcem veriť, že NATO má takéto scenáre už vopred pripravené a už vopred sú aj pripravené postupy, ako zareagovať. Napríklad, pokiaľ to bude jedna zblúdená raketa, budeme reagovať v škále od tohto do tohto, pričom stupeň reakcie v rámci tej škály sa vyberie podľa konkrétnych okolností. V takýchto momentoch sa rozhodne nemôže improvizovať, a už vôbec nie podliehať aktuálnym emóciám politikov ako strach, pomsta alebo politikárčenie. Reakcia musí byť vždy pripravená VOPRED, skôr než udalosť nastane, musí byť pripravená v kľude a s ráciom, a nesmie podliehať emóciám momentu, keď už daná udalosť nastane!

Po druhé, reakcia musí byť vždy primeraná! Ak nepriateľ odpáli jednu raketu, NATO nemôže zničiť celú flotilu, pretože to by bola neprípustná eskalácia. Séria obojstranných eskalácií nakoniec naozaj vedie k tomu, čím tu úmyselne Rusi strašia už od začiatku vojny. Zároveň však reakcia nesmie byť nulová, alebo iba verbálna, pretože to je ešte horšie, ako eskalácia!! Absencia reakcie by bola okamžitým odkrytím kariet v hre, ktorá je založená na tom, že karty protivníka nepoznáme. Je to ako keby ste hrali poker s kartami obrátenými smerom k súperom. Bol by to začiatok konca nielen NATO, ale vlastne akéhokoľvek mnohoštátneho vojenského zoskupenia, vrátane spoločnej európskej obrany a iných projektov. Bolo by to ešte horšie, ako keby v USA vyhral Trump a vystúpil z NATO. Pretože toto zistenie by už bolo nezvratné. Reakciou na vojenský útok môže byť iba vojenský útok, aj keď by to mala byť tiež iba jedna „zblúdená“ raketa do pohraničia.

Po tretie, je prakticky irelevantné, či sa jednalo o omyl, alebo úmysel, pretože to reálne aj tak nemožno preukázať. Čo ak to iba naaranžovali tak, aby to vyzeralo ako omyl? Ako zistíte, ktorá z tých možností je skutočná? Nezistíte, a ani nepotrebujete. Pokiaľ niekto zaútočí na členský štát NATO napriek tomu, že bol mnohonásobne upozorňovaný, aby to ani len neriskoval, tak je to jednoducho útok na členský štát NATO. Bodka.

Nakoniec to najdôležitejšie. Pokiaľ tú raketu odpálili Ukrajinci (je úplne dobre možné, že ešte disponujú starými raketami ruskej výroby), tak sa samozrejme nejedná o útok Ruska na člena NATO. Pokiaľ však niekto ovplyvňuje, alebo sa snaží ovplyvniť vyšetrovanie za účelom deeskalácie, teda zmeniť realitu ruského útoku na neútok, je to ešte horšie ako žiadna reakcia. Toto už by bolo na úrovni Mníchovského diktátu alebo Viedenskej arbitráže. Teda na úrovni „ideme sa po.rať aby sme vyhoveli nepriateľovi.“ To už si nechcem ani predstaviť, aké by to malo následky. Naozaj, ale NAOZAJ dúfam, že toto nie je ten prípad.

Práve píšeme učebnice dejepisu

03.03.2024

Zem je (takmer) guľatá. Avšak keď stojíme na zemi, tak je to (takmer) nemožné spozorovať. Až keď vystúpime do veľkej výšky niekoľkých desiatok kilometrov, sme schopní ľudským okom rozpoznať najmiernejšie zakrivenie Zeme. Na zemi nám totiž chýba potrebný nadhľad, a to nás po státisíce rokov viedlo k mylnému záveru. No a podobne je to so zmenou. Veľké historické [...]

Ukrajina nikdy nebude členom NATO

10.07.2023

Toto sú najčastejšie argumenty, ktoré medzi politikmi zaznievajú, prečo na nadchádzajúcom summite NATO nemôžu dať Ukrajine žiadne garancie, ani sa nijamým formálnym spôsobom zaviazať, že Ukrajina raz bude členom NATO: A) Nemôžme Ukrajinu prijať do NATO, lebo Ukrajina je vo vojne s Ruskom a to by znamenalo, že aj NATO bude musieť vyhlásiť vojnu Rusku. B) Keby sme prijali [...]

Ukrajina nemôže vyhrať

13.11.2022

Šesť bodov, prečo Ukrajina vojnu nikdy nevyhrá: Na rozdiel od Ukrajiny, Rusko má neobmedzené ľudské zdroje. Za každého padnutého Rusa môžu na front poslať 10 Rusov, za každých 10 príde 100, za každých 100 príde tisíc a za každých 100.000 príde milión. Na rozdiel od Ukrajiny, Rusko má stály zdroj neobmedzených príjmov. Ropa, plyn a fosílne palivá budú do sveta [...]

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

masvatko63

Blog

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 67223x
Priemerná čítanosť článkov: 2168x

Autor blogu

Kategórie