Založ si blog

Máme tu poriadne výbušnú zmes

Po viac ako desaťročí relatívnej cenovej stability úplne zrazu a prudko vyskočil parabolický nárast cien ako zo zlého halucinogénneho sna. Ceny energií (predovšetkým elektrickej energie) vzrástli za pár mesiacov viac ako desaťnásobne (viď graf). Nikde sa však nedočítate ani zmienku o príčine. Novinári papuškujú niečo o vojne na Ukrajine, čo len potvrdzuje, že novinári tradične ničomu nerozumejú, zato ale radi všetko komentujú.


Pozrime sa teda na graf:

zdroj: seznamspravy.cz

Už základné školské vzdelanie stačí, aby som pochopil, že keď sa parabola začala objavovať od leta 2021 a odvtedy utešene rastie, príčinou nemôže byť vojna na Ukrajine. Ale nepotrebovali by sme k tomu ani tento názorný graf. Stačí elementárna logika: znížila sa ponuka elektriny v dôsledku vojny na Ukrajine? Neznížila. Zvýšil sa dopyt? Nezvýšil. Ukrajinu dajme bokom, pretože tá s tým nemá nič spoločné. Vplyv zvýšenej ceny plynu na cenu elektrickej energie je zanedbateľný.


Parabola ukazuje skôr na iného vinníka. Post-Covid. A nie ani tak post-Covid, ako skôr radikálna a nekompromisná deštrukcia ekonomiky, k akej sa ešte predtým, v mene Covidu, podujala väčšina vlád sveta. Dianie vo svete naštastie nekomentujú iba lobotomovaní slovenskí novinári. Vo svete sa najčastejšie ako príčina tejto kataklizmy spomína práve postcovid, keď rapídne ekonomické oživovanie od leta 2021 nestíhali kopírovať výrobcovia energií. Inými slovami, výrobcovia nečakali tak prudké zvýšenie dopytu a neboli na to pripravení. Nepomer dopytu a ponuky viedol k šialenstvu, ktoré názorne ukazuje onen graf.


Lenže od leta 2021 ubehol už takmer rok a parabola naďalej utešene rastie. Ak výrobcovia boli schopní za jeden rok radikálne znížiť kapacity, mali by za rovnaký čas byť schopní ich aj radikálne zvýšiť. Avšak burza sa naďalej správa, ako keby už čoskoro mala zaniknúť polovica svetových kapacít el. energie. Môžu za rast ceny špekulanti na burzách, ktorí el. ani nevyrábajú, ani sami nepotrebujú, iba špekulujú s cenou derivátov a vyháňajú ju do nepríčetných výšok? Inými slovami, môže za to fakt, že na burzách prestal fungovať princíp trhu, a nahradil ho nejaký ó supertajný kartel burzových špekulantov? Faktom je, že väčšinu na burze už dávno netvoria výrobcovia, ani koneční kupujúci a väčšina obchodov je čisto špekulatívna.


A tak aj my môžme iba špekulovať. A hľadať vinníkov. A hľadať vinníkov aj budeme, ó, tomu verte že budeme. A keďže politikov ani novinárov ešte ani len nenapadlo, že by nám hlúpym ovciam mali aspoň vysvetliť, čo je príčinou tohto šialenstva, tak my si nájdeme vlastných vinníkov. Takže si ich tam poďme pekne dosadiť. Je to spiknutie židojašterovských burzových nenažrancov? Alebo za to môže tajná dohoda svetovládcov, ktorí sa chystajú nastoliť nový svetový poriadok? Alebo sú za tým „iba“ historické zisky obchodníkov s elektrinou?


Nech už je príčina akákoľvek, opäť nepotrebujem viac ako základoškolské vzdelanie, aby som si domyslel, že kombinácia cenového šialenstva a informačného vákua povedie k silným centralizačným tendenciám, pretože už aj ja ako silno antipaternalistický človek mám tendenciu kričať, aby vlády začali tým nenažrancom siahať na tie ich nekonečné zisky. Oprášime socializmus?

Práve píšeme učebnice dejepisu

03.03.2024

Zem je (takmer) guľatá. Avšak keď stojíme na zemi, tak je to (takmer) nemožné spozorovať. Až keď vystúpime do veľkej výšky niekoľkých desiatok kilometrov, sme schopní ľudským okom rozpoznať najmiernejšie zakrivenie Zeme. Na zemi nám totiž chýba potrebný nadhľad, a to nás po státisíce rokov viedlo k mylnému záveru. No a podobne je to so zmenou. Veľké historické [...]

Ukrajina nikdy nebude členom NATO

10.07.2023

Toto sú najčastejšie argumenty, ktoré medzi politikmi zaznievajú, prečo na nadchádzajúcom summite NATO nemôžu dať Ukrajine žiadne garancie, ani sa nijamým formálnym spôsobom zaviazať, že Ukrajina raz bude členom NATO: A) Nemôžme Ukrajinu prijať do NATO, lebo Ukrajina je vo vojne s Ruskom a to by znamenalo, že aj NATO bude musieť vyhlásiť vojnu Rusku. B) Keby sme prijali [...]

Uvedomujete si, o čo sa tu hrá?

16.11.2022

Podľa aktuálne známych informácií dopadla na územie členského štátu NATO raketa ruskej výroby. V hre je teda veľmi veľa, a dúfam, že si to páni politici uvedomujú.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

masvatko63

Blog

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 67220x
Priemerná čítanosť článkov: 2168x

Autor blogu

Kategórie