Založ si blog

Putinovi toho viac vyšlo, ako nevyšlo

Rozhodnutie skonzumovať Ukrajinu v Putinovej hlave nepadlo včera, ani minulý mesiac, ani minulý rok. To rozhodnutie padlo minimálne 10 rokov dozadu. Minimálne tak dlho bol osud Ukrajiny spečatený, to iba my sme o tom ešte nevedeli. Rovnako tak bol spečatený osud ďalších štátov, vrátane toho nášho, ale tiež sme o tom nevedeli, a niektorí dodnes nevedia. Systematickou prácou, rok čo rok, sa Putin na tento najdôležitejší plán svojej kariéry pripravoval. Niečo mu nevyšlo, ale väčšina ide presne podľa plánu. Poďme sa na to pozrieť bližšie.


Čo mu nevyšlo:


– Spravodajské a diverzné operácie. Brexit, víťazstvo Trumpa, výrazný nárast popularity extrémistických a fašistických strán v Európe, bezbolestné zabíjanie politických oponentov na území štátov EÚ, bezbolestné vyhadzovanie skladov do povetria na území štátov EÚ, bezbolestná anexia Krymu, Donbasu, Luhaňsku. Prezidenti a premiéri štátov EÚ už ani necítili potrebu zapierať, že sú priamo financovaní Moskvou. A voličom to bolo jedno. Víťazstvo už bolo dokonané. Viac sa už urobiť nedalo. Ďalej sa už ísť nedalo. Väčšie víťazstvo na politickom poli už neexistuje. To všetko vytvorilo v Putinovej hlave dojem, a jednoznačne oprávnený, že podmienky sú už zrelé na to, aby rovnako bezbolestne prebehol aj anšlus Ukrajiny. Mala to byť blitzkrieg. Dva-tri dni na palácový prevrat a davy šťastných vítajúcich Ukrajincov. Európa, nejednotná a rozhádaná, by sa za tak krátku dobu zmohla maximálne na symbolické sankcie. Môže mu po toľkých víťazstvách niekto vyčítať, že sa zmýlil?


– Vojenská sila. V súčasnosti je už zjavné, že sily ruskej armády boli preceňované, a odhodlanie a sily ukrajinskej armády naopak podceňované. Lenže nebol to len Putin, kto sa v tomto zmýlil. Spomeňme si na odhady analytikov pri prvom dni invízie. „Posielať zbrane Ukrajine nemá zmysel, lebo do troch dní padne,“ aby sme zacitovali napríklad nemeckú vládu. Toto nečakal nikto. Opät, môže mu niekto vyčítať, že sa mýlil ako všetci ostatní?


Tak a to je všetko, čo mu nevyšlo. A teraz zoznam toho, čo mu vyšlo:


– Príprava domácej scény. S množstvom nerastného bohatstva nadeleného samým Bohom sa už dávno mohol z Ruska stať Dubaj, SAE alebo Katar. Ešte aj Nemci chodia pracovať do Dubaja, lebo tam ako ne-občania druhej kategórie majú vyššie platy než plnohodnotní nemeckí občania v Nemecku.

Namiesto toho Rusom z regiónov, ktoré Boh posvätil toľkým bohatstvom, žiaria očká, keď domov posielajú z Ukrajiny vyrabovanú mikrovlnku, ktorú by si doma nikdy nemohli dovoliť. Chudoba, beznádej, nezamestnanosť, o vyšších konceptoch ako životné prostredie alebo právny štát ani len netreba hovoriť. A nekonečné množstvo závisti. Napriek tomu má Putin doma vyššiu podporu, než o akej môže snívať akýkoľvek šejk. Vynikajúca práca, Putin.


– Príprava zahraničnej scény. Smutno-smiešne debaty európskych politikov, aké sankcie ešte áno, a aké už nie, sú len nevyhnutným dôsledkom faktu, že zatiaľ čo Putin posledných 10 rokov tvrdo pracoval, Európa tvrdo spala. A tak dnes, 10 rokov po anexií Krymu, je Európa ešte závislejšia od Ruska, než bola v roku 2014. Neviem, čo k tomu ďalej napísať, je to hanba a najradšej by som nebol Európanom. Teraz sa na Ukrajine dejú tie nepredstaviteľné veci a my nie sme schopní ani zastaviť pokračujúce financovanie týchto zverstiev. Vynikajúca práca, Putin.


– Ekonomická príprava. Zatiaľ čo Európania si veselo rozhadzujú a bez najmenšieho pozastavenia si žijú z verejných dlhov na úrovni 60 a viac percent HDP, Putin posledné roky tvrdo pracoval a znížil verejný dlh Ruska na 15%. Zároveň vytvoril rekordné devízové rezervy, jedny z najväčších na svete. Výsledkom tejto prípravy je, že napriek masívnym sankciám, blokáde devízových rezerv, odpojeniu ruských bánk, odchode zahraničných firiem z Ruska a ďalších opatrení, ktoré by Európu už dávno doviedli do stavu totálneho kolapsu, Ruská ekonomika si v pohode fičí ďalej. Dokonca tak v pohode, že si môžu naďalej dovoliť viesť najdrahšiu vojnu v Európe za posledných 75 rokov. Rubeľ neklesol ani o percento, najväčší dopad na bežných Rusov je, že si nezájdu do mäkkáča. Vynikajúca práca, Putin.


– Vnútropolitická príprava. Napriek tomu, že oligarchovia prichádzajú o svoje milované jachtičky a na burzách o desiatky percent svojho majetku. Napriek tomu, že o útoku na Ukrajinu netušili nielen radoví vojaci, ale ani vrcholoví generáli. Napriek tomu, že ministri obrany dostávajú infarkt a vrcholní generáli potia potoky keď Putin rozpráva o jadrových zbraniach. Napriek tomu že šéfovia obávaných tajných služieb začnú pred celou svetovou verejnosťou smiešne koktať len preto, že sa Putin na sekundu zamračil. Napriek tomu je Putin stále zvrchovaným a neohrozeným vládcom v Rusku a neexistuje ani najmenšia šanca, že by niekto čo len pomyslel na jeho zvrhnutie. Vynikajúca práca, Putin.


Keď si to takto objektívne zhodnotíme, tak je Putin vlastne jeden z najúspešnejších politikov na svete. Rozhodne úspešnejší, než politici európski. Dôsledky nech si z toho vyvodí každý sám. Ja si myslím, že dôsledkom bude, že budúcnosť Európy sa volá Putin.

Práve píšeme učebnice dejepisu

03.03.2024

Zem je (takmer) guľatá. Avšak keď stojíme na zemi, tak je to (takmer) nemožné spozorovať. Až keď vystúpime do veľkej výšky niekoľkých desiatok kilometrov, sme schopní ľudským okom rozpoznať najmiernejšie zakrivenie Zeme. Na zemi nám totiž chýba potrebný nadhľad, a to nás po státisíce rokov viedlo k mylnému záveru. No a podobne je to so zmenou. Veľké historické [...]

Ukrajina nikdy nebude členom NATO

10.07.2023

Toto sú najčastejšie argumenty, ktoré medzi politikmi zaznievajú, prečo na nadchádzajúcom summite NATO nemôžu dať Ukrajine žiadne garancie, ani sa nijamým formálnym spôsobom zaviazať, že Ukrajina raz bude členom NATO: A) Nemôžme Ukrajinu prijať do NATO, lebo Ukrajina je vo vojne s Ruskom a to by znamenalo, že aj NATO bude musieť vyhlásiť vojnu Rusku. B) Keby sme prijali [...]

Uvedomujete si, o čo sa tu hrá?

16.11.2022

Podľa aktuálne známych informácií dopadla na územie členského štátu NATO raketa ruskej výroby. V hre je teda veľmi veľa, a dúfam, že si to páni politici uvedomujú.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

masvatko63

Blog

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 66862x
Priemerná čítanosť článkov: 2157x

Autor blogu

Kategórie