Založ si blog

A čo Čína

Nie som tak naivný, aby som si myslel, že v politike existujú naozajstné priateľstvá. Existujú iba symbiózy. Jednou takou by mohla byť linka Putin – Si Ťin-Pching. Ale koľko táto symbióza Čínu stojí a koľko za to dostávajú naspäť?


Mohli by sme si myslieť, že Čína nemá čo stratiť, že môže len získať. Občasným reptaním a pošteklením smerom k Rusku zvyšujú svoju cenu a pýtajú od Putina ďalšie „platby“. Ale stratou nie je iba okamžitá materiálna škoda. Stratou je aj ušlý zisk. Politický kapitál. A keď sa bavíme o politickom kapitále, tak zisk, ktorý by Čína mohla získať postavením sa na západnú stranu histórie, je obrovský!


Skúsme si len námatkovo načrtnúť, akú cenu má politický kapitál. Predstavte si, že ste „pološtátny“ čínsky energetický gigant a plánujete sa angažovať v jadrovej energetike naprieč Európou. Investujete šialené množstvo času, kapitálu, človekohodín a politického vplyvu, a výsledkom dajme tomu po desiatich rokoch tvrdej driny pre účely tohto príkladu je, že štyri z 27 európskych krajín vás zahrnú do výberového konania na výstavbu jadrových elektrární. Gratulujete si, pretože toto je presne to, na čom státisíce ľudí toľko rokov pracovalo. Rusi sú v Európe o tri kroky pred vami a majú násobne väčší vplyv než vy. Snažíte sa to teda vyrovnať.


No a potom príde kauza Vrbětice, ktorú ste ani nespôsobili Vy, ale Rusi, a Európa zrazu precitne a štáty jeden po druhom začnú vylučovať zo zákaziek nielen Rusov, ale v jednom balíku aj Vás. Aký to asi je pocit? Skúste si to predstaviť. No a to je presne to, čo nazývame politickým kapitálom. Jadrové elekrárne sú len jedným z mnohých príkladov, zrnkom piesku na rozsiahlej pláži celej mozaiky, ktorou je presadzovanie vplyvu, ekonomického, politického, techolologického, a v nedposlednom rade, nezabúdajme, ľudského, alebo ak chcete, personálneho.


No a o to všetko, a o nič menej, sa teraz hrá. Čína nemá veľmi čo stratiť, zato ale môže ***** veľa získať! Tento ušlý zisk, túto premárnenú príležitosť postaviť sa na stranu silnejšieho, si Číňania celkom isto dobre uvedomujú, a budú od Putina žiadať náhradu. Zostáva len dúfať, že tou náhradou nebude celé Rusko.

Práve píšeme učebnice dejepisu

03.03.2024

Zem je (takmer) guľatá. Avšak keď stojíme na zemi, tak je to (takmer) nemožné spozorovať. Až keď vystúpime do veľkej výšky niekoľkých desiatok kilometrov, sme schopní ľudským okom rozpoznať najmiernejšie zakrivenie Zeme. Na zemi nám totiž chýba potrebný nadhľad, a to nás po státisíce rokov viedlo k mylnému záveru. No a podobne je to so zmenou. Veľké historické [...]

Ukrajina nikdy nebude členom NATO

10.07.2023

Toto sú najčastejšie argumenty, ktoré medzi politikmi zaznievajú, prečo na nadchádzajúcom summite NATO nemôžu dať Ukrajine žiadne garancie, ani sa nijamým formálnym spôsobom zaviazať, že Ukrajina raz bude členom NATO: A) Nemôžme Ukrajinu prijať do NATO, lebo Ukrajina je vo vojne s Ruskom a to by znamenalo, že aj NATO bude musieť vyhlásiť vojnu Rusku. B) Keby sme prijali [...]

Uvedomujete si, o čo sa tu hrá?

16.11.2022

Podľa aktuálne známych informácií dopadla na územie členského štátu NATO raketa ruskej výroby. V hre je teda veľmi veľa, a dúfam, že si to páni politici uvedomujú.

macron

Svetoví darcovia prisľúbili Sudánu pomoc vo výške dvoch miliárd eur. Už rok tam zúri občianska vojna

15.04.2024 23:46

Macron to oznámil na záver medzinárodnej konferencie v Paríži. Jej cieľom bolo získať podporu pre Sudáncov.

Biden, fiala

USA aj Európa musia aktívne pomáhať Ukrajine, povedal Fiala po stretnutí s Bidenom

15.04.2024 22:25, aktualizované: 16.04.2024 00:20

Biden podľa Fialu opakovane ocenil úlohu Českej republiky v súčasnom svete, okrem iného českú iniciatívu nakúpiť muníciu pre Ukrajinu, aj vzájomné vzťahy.

Trump, súd

Začal sa proces s Trumpom v kauze podplácania pornoherečky. Zatiaľ sa nedarí vybrať porotcov

15.04.2024 22:14, aktualizované: 23:26

Donald Trump sa ako prvý exprezident v dejinách USA postaví pred súd v trestnom konaní.

masvatko63

Blog

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 67062x
Priemerná čítanosť článkov: 2163x

Autor blogu

Kategórie