Založ si blog

Čo chcú Američania

Presnejšie, čo chce súčasná americká vládna garnitúra, keďže ako vieme, v demokraciách sa to mení, často aj dosť radikálne. A Američania, chudáci, majú vždy na výber iba medzi dvoma možnosťami. Ale asi vás neprekvapím, je to v intenciách toho, čo som písal aj predtým. Dneska len krátko.


Presvedčila ma o tom komunikácia, ktorú americká delegácia zvolila pred rokovaním s čínskou stranou. Tá komunikácia bola dosť ponižujúca a celkom jednoznačne vyvolávajúca antagonizmus. No a teraz logicky. Keby ste chceli, aby sa Čína postavila proti vojenskej agresii, asi by ste sa k nej nesprávali antagonisticky a nevyhrážali sa jej sankciami. Americké tajné služby zrejme majú vypracovaný osobnostný profil Si Ťin-pchinga a usúdili, že si berie veci osobne. Ako Matovič.


Ale prečo by to Američania robili? Jednoduché. Keby sa Čína postavila na stranu väčšiny sveta a ukončila Putinovu vojnu (kto iný, ak nie Čína, má takú schopnosť), v celom svete by to spôsobilo obrovské prekvapenie nad čínskou politikou, začalo by sa používať slovné spojenie „mierotvorcovia z Číny“, dokonca by sa začalo volať po integrácii Číny do západného sveta, a to by samozrejme ohrozilo pozície USA ako „najväčšieho svetového garanta mieru“. Skrátka, pustili by si do svojho rybníka nového kapra. Pre nich je lepšie, keď zostane Čína obávanou diktatúrou, ktorá k Američanom ženie každý štát okrem tých, ktoré už úplne stratili nádej a perspektívu na nejaký dôstojný život. Takže sa to snažia zahrať na osobnú kartu. No ale ak sa Si Ťin-pching do tejto, nazvime ju Matovičovej pasce chytí, tak potom si za to môže len sám, a v takom prípade je asi len dobre, že Čína ešte stále nehrá najdôležitejšiu úlohu pri formovaní charakteru sveta.


No a čo sa Európy týka, tak tam žiadna takáto sofistikovaná zahraničná politika neexistuje. Európski politici myslia iba na seba, na svoje pohodlie a svoje teplé fleky. Veľká časť z nich je skorumpovaná osobami z ruského vplyvu, zvyšok sú neschopní trapáci a pohodlní kecálkovia.


Výsledkom je, že ani USA, ani Európa, nemajú dostatočne silný záujem na ukončení vojny na Ukrajine. A preto v tom hrdinskí Ukrajinci zostali viacmenej sami. Aspoň na tej politickej úrovni. Našťastie, aspoň bežní ľudia stoja silno za nimi. Už len zostáva dúfať, že sa táto disparita medzi ľudom a jeho politickou reprezentáciou skončí po najbližšej sérii volieb v demokratickom svete.

Práve píšeme učebnice dejepisu

03.03.2024

Zem je (takmer) guľatá. Avšak keď stojíme na zemi, tak je to (takmer) nemožné spozorovať. Až keď vystúpime do veľkej výšky niekoľkých desiatok kilometrov, sme schopní ľudským okom rozpoznať najmiernejšie zakrivenie Zeme. Na zemi nám totiž chýba potrebný nadhľad, a to nás po státisíce rokov viedlo k mylnému záveru. No a podobne je to so zmenou. Veľké historické [...]

Ukrajina nikdy nebude členom NATO

10.07.2023

Toto sú najčastejšie argumenty, ktoré medzi politikmi zaznievajú, prečo na nadchádzajúcom summite NATO nemôžu dať Ukrajine žiadne garancie, ani sa nijamým formálnym spôsobom zaviazať, že Ukrajina raz bude členom NATO: A) Nemôžme Ukrajinu prijať do NATO, lebo Ukrajina je vo vojne s Ruskom a to by znamenalo, že aj NATO bude musieť vyhlásiť vojnu Rusku. B) Keby sme prijali [...]

Uvedomujete si, o čo sa tu hrá?

16.11.2022

Podľa aktuálne známych informácií dopadla na územie členského štátu NATO raketa ruskej výroby. V hre je teda veľmi veľa, a dúfam, že si to páni politici uvedomujú.

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

masvatko63

Blog

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 69017x
Priemerná čítanosť článkov: 2226x

Autor blogu

Kategórie