Založ si blog

Každý môže pomôcť

Zavalení správami z vojny a konfrontovaní s obrazmi, z ktorých sa väčšine ľudí privodí nevoľnosť, cítime sa v celom víre udalostí celkom bezmocní. Toto je veľmi trýznivá kombinácia faktorov. Aby som sa vyhol tým strašným obrazom z vojny, zamestnával som sa vo voľnom čase hľadaním spôsobov, ako môžme aj my, obyčajní ľudia, ovplyvniť dianie na kolosálnej scéne vojnového konfliktu. Takéto návody mi na mediálnej scéne chýbajú. Mám pocit, že takmer všetka pomoc a verejný tlak sa zameriava na potrebnú pomoc utečencom, ale nikde som nenašiel návody, ako môže obyčajný človek prispieť k zastaveniu tej hrôzy. Poďme sa teda bez ďalších rečí pustiť do toho:


1. Energie. Používať schody namiesto výťahu alebo zhasnúť dneska večer svetlo v kuchyni je dobrý štart, aj keď skôr symbolický. Čo ale skutočne zaváži, je zníženie teploty kúrenia na termostate, hoc aj len o jeden stupeň, nahradenie nie nutnej cesty autom pomocou MHD, bicykla alebo kolobežky, výmena žiaroviek za úsporné žiarivky či vyradenie 30 rokov starej bielej techniky. Všetky tieto opatrenia majú až trojnásobne pozivítny účinok: znížia príjmy Putina, znížia náklady domácnosti a pomôžu zachrániť životné prostredie. Pokiaľ si chceme zvýšiť karmu 100 násobne viac než predcháduajúcimi opatreniami, zatlačme na obec, kraj alebo vládu aby vyriešili problémy spojené s verejnou dopravou, vnútroštátnymi spojmi, zatepľovaním budov a prastarými tepelnými rozvodmi. A hlavne prestaňme zbytočne lietať! Posledne uvedené opatrenia sa ale prejavia až dlhodobejšie a túto konkrétnu vojnu už nezastavia.


2. Verejný tlak. Či už osobne navštevujete rokovania legislatívnych, výkonných alebo dozorných orgánov, alebo diskutujete na internetových fórach a sociálnych sieťach, máte aj vy možnosť prispieť k dobrému skutku. Politici všetkých úrovní sú mimoriadne citliví na verejnú mienku, preto čím hlasnejšie bude znieť požiadavka na pritlačenie Ruska k stene, tým skôr sa k tomu odhodlajú. Možno tentokrát namiesto obyčajného lajku aj napíšete slušný ale neoblomný status? Alebo nosíte v hlave návrhy a riešenia, ale ešte ste sa neodhodlali ich zverejniť? Tak smelo do toho. Nájdite si politika, ktorému dôverujete a kontaktujte ho. Smiať sa vám určite nebude, politici sú denne bombardovaní zástupmi trolov a úplných idiotov.


3. Finančná alebo materiálna podpora. Pokiaľ chcete pomôcť priamo ukrajinskej armáde, na stránke Národnej Banky Ukrajiny nájdete špeciálny účet, na ktorý môžete poslať ľubovoľnú čiastku priamo na tento účet. Dá sa platiť z účtu aj kartou a z mien podporujú eurá aj doláre. Slovenské neziskovky menovite uvádzať nechcem, ale existujú aj neziskovky, ktoré pôsobia aj priamo na Ukrajine a poskytujú pomoc ľuďom, ktorí z rôznych dôvodov zostali alebo museli zostať. Je ťažšie ich nájsť, preto si myslím, že trpia väčším finančným nedostatkom ako organizácie ktoré pomáhajú utečencom už na Slovensku.


4. Súkromný sektor! Tento bod je obzvlášť dôležitý. Či už pracujete pre medzinárodný konglomerát, veľkú technologickú firmu alebo si iba kupujete výrobky v obchodoch, aj vy môžte prispieť k tomu, aby pre manažérov tejto firmy bolo výhodnejšie stiahnuť sa z ruského trhu, než tam zostať. Väčšina miliardárov sa stala miliardármi práve preto, že im chýba empatia. Vy im môžte k tejto empatii výrazne pomôcť. Nepodceňujte tento faktor! Coca-Cola, Pepsi či Starbucks by vedeli rozprávať.


5. Šírenie informácií. Nie je nič smutnejšie, ako keď dobrý človek podporuje diabla z čírej nevedomosti. Nerobme si ilúzie, že občania nacistického Nemecka alebo súčasní občania Ruska vôbec netušili, čo ich vlády páchajú. Určite niečo tušili a tušia. Ale nepodceňujme ani silu propagandy. Keď v takomto prostredí žijete niekoľko desaťročí, zmení vás to. Otupí. Prestanete rozmýšľať kriticky a rezignovane prijímate všetko, čím vás propaganda nakŕmi. Obzvlášť pokiaľ veríte, že aj tak nemáte šancu nič zmeniť. Pokiaľ by sa však k týmto ľuďom dostali skutočné informácie, minimálne dostanú šancu prehodnotiť svoj postoj. A o to tu ide. Aby každý mal šancu sa rozhodnúť, kam chce patriť. Existuje veľa spôsobov, ako ukázať ruským občanom pravdu. Môžte komunikovať priamo individuálne s nimi, alebo môžte využiť hromadné nástroje ktoré pre tieto účely vytvorili rôzne sociálne skupiny. Ujo Google určite poradí.


Pokiaľ máte ďalšie nápady, ako prispieť k zastaveniu vojny, môžte ich navhrnúť v komentároch a ak sa mi nejaký bude obzvlášť páčiť, pridám ho aj do tohto blogu. Sme v tom všetci spoločne.

Práve píšeme učebnice dejepisu

03.03.2024

Zem je (takmer) guľatá. Avšak keď stojíme na zemi, tak je to (takmer) nemožné spozorovať. Až keď vystúpime do veľkej výšky niekoľkých desiatok kilometrov, sme schopní ľudským okom rozpoznať najmiernejšie zakrivenie Zeme. Na zemi nám totiž chýba potrebný nadhľad, a to nás po státisíce rokov viedlo k mylnému záveru. No a podobne je to so zmenou. Veľké historické [...]

Ukrajina nikdy nebude členom NATO

10.07.2023

Toto sú najčastejšie argumenty, ktoré medzi politikmi zaznievajú, prečo na nadchádzajúcom summite NATO nemôžu dať Ukrajine žiadne garancie, ani sa nijamým formálnym spôsobom zaviazať, že Ukrajina raz bude členom NATO: A) Nemôžme Ukrajinu prijať do NATO, lebo Ukrajina je vo vojne s Ruskom a to by znamenalo, že aj NATO bude musieť vyhlásiť vojnu Rusku. B) Keby sme prijali [...]

Uvedomujete si, o čo sa tu hrá?

16.11.2022

Podľa aktuálne známych informácií dopadla na územie členského štátu NATO raketa ruskej výroby. V hre je teda veľmi veľa, a dúfam, že si to páni politici uvedomujú.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

masvatko63

Blog

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 67241x
Priemerná čítanosť článkov: 2169x

Autor blogu

Kategórie