Založ si blog

Zbláznil sa Putin?

Nemyslím si. Plán vyzeral z jeho pohľadu veľmi kvalitne. Nekonečnú dobu sa šaškovalo s presunmi vojsk a vojenskými cvičeniami. Nekonečnú dobu sa otupovala pozornosť a reakcia Západu, ale aj Ukrajiny, až nakoniec už nikto neveril, že Putin naozaj zaútočí. A ak aj áno, tak len veľmi obmedzene. Ruku na srdce, očakával niekto okrem tajných služieb ešte 23. februára, že už o deň neskôr sa začne najväčšia invázia v Európe od 2. svetovej vojny? Putin počítal s tým, že Európa si vojnu nepripustí. Putin sa nemýlil.


Všetko išlo podľa plánu aj v prvé dni invázie. Zatiaľ čo masívne raketové útoky na celom území Ukrajiny hromadne vyraďovali z prevádzky základne a infraštruktúru, šokovaní európsky lídri telefonovali do Kremlu a „dôrazne žiadali“ Putina o zastavenie invázie. Asi ako keď včielky nahnevane bzučia na medveďa, zatiaľ čo im vykráda medové hniezdo. Invázia mala byť masívna a okamžitá, kým sa európski politici spamätajú, Zelenskyj už bude pod hlavňou pištole podpisovať kapituláciu.


Sankcie neboli pripravené, nič nebolo pripravené, aj prvé dni invázie Nemci ešte stále bľabotali niečo o neutralite a neposielaní zbraní, francúzsky prezident pre zmenu stále telefonoval Putinovi a STV vysielala dokument o štrikovaní. Nič z toho samozrejme nie je náhoda. Putin počítal s tým, že Európa nezasiahne (a dobre vedel, prečo), a tak sa ani nepokúsil presunúť najväčšiu časť svojich devízových rezerv do inej meny. Fakt, že polovicu všetkých menových devízových rezerv držal v Eurách, jednoznačne ukazuje, čo si myslel o Európe. A mal pravdu, nič také v tej dobe nehrozilo. Opäť, Putin sa nemýlil.


Potom sa však stalo niečo, čo nikto na svete nečakal. Dokonca aj americké tajné služby, inak dovtedy bezchybné, predpovedali pád Ukrajiny do 7 dní. Lenže Ukrajinci ukázali niečo, na čo sú slová prikrátke. Ukázali hrdinstvo, aké sme poznali iba z televíznych obrazoviek pri pozeraní hollywoodskych trhákov. A vtedy sa Putinov plán, inak bezchybný, začal rúcať.


Putin očakával, že obetuje 10 rokov intenzívnej hybridnej vojny, šomranie oligarchov a možno prinajhoršom aj Nord Stream 2, výmenou za Ukrajinu, následne Moldavsko, a potom možno aj Slovensko, Pobaltie… (to sa uvidí podľa situácie). Z jeho pohľadu dobrý kauf. Namiesto toho však dostal totálnu deštrukciu Ruska, z ktorej už nebude žiadneho návratu. Teraz už nemá inú možnosť, ako urobiť z Ruska druhú Severnú Kóreu. Už teraz je teda jasné, čo inteligentní a vzelaní ľudia s historickým povedomím vedia už dávno: víťazom vojny nebude nikto, porazeným celý svet.


Ak už ale tak strašne potrebujeme ukazovať prstom, tak veľmi chceme nájsť vinníka, tak sa stačí pozrieť na Putinov plán. On totiž dobre vedel, na ktorých ľudí v Európe sa mohol spoľahnúť. On to mal premyslené dobre, ale Ukrajinci mu to celé obrátili hore nohami. Paradoxne, tí Ukrajinci ktorí sa tak veľmi chcú dostať do EÚ, bez toho aby tušili, ako blízko má Európa k tomu ktorý ich vraždí.

Práve píšeme učebnice dejepisu

03.03.2024

Zem je (takmer) guľatá. Avšak keď stojíme na zemi, tak je to (takmer) nemožné spozorovať. Až keď vystúpime do veľkej výšky niekoľkých desiatok kilometrov, sme schopní ľudským okom rozpoznať najmiernejšie zakrivenie Zeme. Na zemi nám totiž chýba potrebný nadhľad, a to nás po státisíce rokov viedlo k mylnému záveru. No a podobne je to so zmenou. Veľké historické [...]

Ukrajina nikdy nebude členom NATO

10.07.2023

Toto sú najčastejšie argumenty, ktoré medzi politikmi zaznievajú, prečo na nadchádzajúcom summite NATO nemôžu dať Ukrajine žiadne garancie, ani sa nijamým formálnym spôsobom zaviazať, že Ukrajina raz bude členom NATO: A) Nemôžme Ukrajinu prijať do NATO, lebo Ukrajina je vo vojne s Ruskom a to by znamenalo, že aj NATO bude musieť vyhlásiť vojnu Rusku. B) Keby sme prijali [...]

Uvedomujete si, o čo sa tu hrá?

16.11.2022

Podľa aktuálne známych informácií dopadla na územie členského štátu NATO raketa ruskej výroby. V hre je teda veľmi veľa, a dúfam, že si to páni politici uvedomujú.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

masvatko63

Blog

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 67147x
Priemerná čítanosť článkov: 2166x

Autor blogu

Kategórie