Založ si blog

Ukrajina nepotrebuje naše teátro.

Budem pokračovať v pragmatickom poňatí tohto blogu. Hľadanie vinníkov, ukazovanie prstom a podobné veci s radosťou prenechám ideológom. Tento článok bude ponúkať riešenia, na ktoré som zatiaľ prišiel. Ako vieme, politici rozhodne neponúkajú riešenia iba pod silným tlakom verejnosti, a keď už ich silno nahnevaná verejnosť k takému riešeniu dokope, tak to rozhodne je silné a účinné riešenie, a nie iba riešenie naoko. Nemecké prilby a spacáky, slovenské odmínovacie zariadenia, turecké zatvorenie Bosporu, to sú presne tie opatrenia, ktoré Ukrajincom pomôžu ubrániť svoju krajinu.


No a teraz vážne. Silné ekonomické sankcie sú dobrým a účinným psychologickým nátlakom na celú masu ruskej vládnucej elity (t.j. Putina), ale majú jeden masívny handicap. Účinkujú s veľkým oneskorením! Áno, Rusko pravdepodobne zbankrotuje, ale medzitým už z Ukrajiny zostane podobne rozbombardované smetisko, ako svojho času z Drážďan alebo Berlína.


Keď už teda európski politici s výnimkou Pobaltia z nejakého mne dodnes neporozumeného dôvodu odmietajú dodať Ukrajine to, čo najviac potrebuje (letecká a protiletecká technika), mám pre nich pár ďalších návrhov ako dokázať, že neexistuje rozpor medzi tým, čo hovoria, a tým, čo robia. Pretože súdiac podľa toho, čo (ne)robia, by ich snáď pozornejší človek mohol začať upodozrievať, že chcú Ukrajinu zahodiť. Tu sú teda spôsoby, ako môžu vyvrátiť tieto silnejúce pochybnosti:


1. Ak už nezavediete bezletovú zónu nad Ukrajinou (rácio vie, že je to veľká chyba, ale strach a pohodlie sú silnejšie!), tak jej aspoň dodajte protileteckú techniku!


2. Na ruskom kapitálovom trhu sa teraz šíri obrovská panika, ktorú zatiaľ nie je vidno navonok iba preto, že má Putin absolútne pod kontrolou domáce informačné toky. Podporte tú paniku. Stačí si prečítať ruské inzertné portály a pozrieť sa, prečo už týždeň ruská burza ani neotvorila. Nebude treba ani klamať, na paniku majú setsakramentsky veľký dôvod! Milióny sa znehodnotia na tisíce a miliardy na milióny. Ľudia budú prichádzať o celé majetky.


3. Vytvoriť zoznam kritickej infraštruktúry štátu a príslušných ľudí, tzv. nenahraditeľných. Kľúčoví vedci, vrcholový manažment v energetike vrátane jadrových fyzikov, nositelia najvyššieho vojensko technického know how, držitelia patentov, najvyššia inteligencia, manažment informačno-technickej infraštruktúry vrátane centrálnych počítačových sietí… Týchto všetkých kľúčových ľudí Ruska treba okamžite odkúpiť a garanciou na úrovni centrálnych vlád alebo priamo európskej autority im zabezpečiť plné európske občianstvo. Skrátka dať im ponuky, ktoré sa neodmietajú. Každý chce vypadnúť z Ruska. Každý. Už naozaj stači len podať ruku.


4. Podľa bodu 3 postupovať aj v prípade vojenskej generality a vyšších dôstojníkov. Málokto naozaj chce ohrozovať svoj život zatiaľ čo je nútený vyvražďovať bratský národ. Myslím si, že tá ponuka sa ani nebude musieť šplhať do miliónov. Vojaci jednotky daného dôstojníka a príslušná technika jednotky môžu zostať Ukrajincom. Niekde som čítal, že Ukrajinci posielajú týchto zajatých vojakov naspäť domov, lebo nemajú kapacity a suroviny ešte aj na stráženie a živenie masy zajatcov. Nedalo by sa im aj v tomto pomôcť?


5. Súkromný sektor! Je naozaj dojemné, že Apple a ďalšie nepredstaviteľne bohaté giganty dorovnajú alebo zdvojnásobia dary svojich zamestnancov na humanitárnu pomoc Ukrajine. Ale čo tak riešiť radšej príčinu ako následok? Keď nebude vojna, nebude ani humanitárna katastrofa. Nebolo by účinnejšie „vypnúť“ všetky ruské počítače s ročníkom výroby novším ako 1990? Americké firmy totálne dominujú softwarovému trhu, bez ich softwaru by veľká väčšina svetovej výpočtovej techniky bola iba kus šrotu. Napriek tomu ruská administratívna vonejská mašinéria ešte stále bez problémov fičí na Windowsoch…


Všetky tieto navrhnuté opatrenia majú okamžitý (!) účinok a vo svojej kombinácii sú schopné úplne paralyzovať celý ruský štát a znemožniť tak pokračovanie totálnej deštrukcie Ukrajiny. Teraz je rada na vás, politici. Budete sa tváriť, že tieto opatrenia neexistujú??? A viete čo, nemusíte sa ani snažiť navodzovať dojmy. Dajte sa rovno vypchať. Nechcem vaše pokrytecké ksichty už ani len vidieť v tej telke!

Práve píšeme učebnice dejepisu

03.03.2024

Zem je (takmer) guľatá. Avšak keď stojíme na zemi, tak je to (takmer) nemožné spozorovať. Až keď vystúpime do veľkej výšky niekoľkých desiatok kilometrov, sme schopní ľudským okom rozpoznať najmiernejšie zakrivenie Zeme. Na zemi nám totiž chýba potrebný nadhľad, a to nás po státisíce rokov viedlo k mylnému záveru. No a podobne je to so zmenou. Veľké historické [...]

Ukrajina nikdy nebude členom NATO

10.07.2023

Toto sú najčastejšie argumenty, ktoré medzi politikmi zaznievajú, prečo na nadchádzajúcom summite NATO nemôžu dať Ukrajine žiadne garancie, ani sa nijamým formálnym spôsobom zaviazať, že Ukrajina raz bude členom NATO: A) Nemôžme Ukrajinu prijať do NATO, lebo Ukrajina je vo vojne s Ruskom a to by znamenalo, že aj NATO bude musieť vyhlásiť vojnu Rusku. B) Keby sme prijali [...]

Uvedomujete si, o čo sa tu hrá?

16.11.2022

Podľa aktuálne známych informácií dopadla na územie členského štátu NATO raketa ruskej výroby. V hre je teda veľmi veľa, a dúfam, že si to páni politici uvedomujú.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

masvatko63

Blog

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 67158x
Priemerná čítanosť článkov: 2166x

Autor blogu

Kategórie