Založ si blog

Svet je príliš veľký

A Slovensko príliš malé. Kto pred 21. februárom 2018 veril, že mafia a politika sú na Slovensku až tak previazané, že zločinci sa navzájom až tak kryjú, že polícia, tajné služby, súdy, prokuratúra, bezpečnostné zložky sú až tak ovládnuté, že… až tak každý s každým? Že tu až tak „neexistovala kriminalita na najvyšších miestach“, že sa nezatvárali ani OPOZIČNÍ mafiáni, oligarchovia a politici, lebo aj tí boli súčasťou toho každý s každým.


Slovensko je naozaj veľmi špecifická krajina. Ukradnutý štát, v podstate bez prestávky už 80 rokov – ktorý žijúci Slovák si ešte pamätá, keď štát reálne patril občanom, keď občan reálne mohol vo voľbách rozhodnúť o smerovaní krajiny, a nielen odvrátiť ešte väčšiu katastrofu a zvoliť katastrofu menšiu. No nemôžme sa čudovať, že Slováci tak hojne veria konšpiráciám, a po tom, čo vyšlo najavo po Gorile, a v ešte väčšom merítku po februári 2018, to už je dokonca celkom pochopiteľné.


No a keď o našich slovenských životoch rozhodujú schôdzky temných tieňov niekde na piatom poschodí bratislavského hotela, alebo tajné porady tých istých tieňov v konšpiračnom byte na Vazovovej, alebo na poľovníckej chate, alebo dokonca priamo v kancelárii generálneho prokurátora – jednoducho kdekoľvek, kde sa cítia bezpečne a v súkromí, je potom celkom logické, že o životoch všetkých pozemšťanov rozhodujú podobné schôdzky na stošesťdesiatomsiedmom poschodí hotela niekde v Dubaji. Však?


No a presne tomu som kedysi veril aj ja. Veril som, a dodnes napríklad čiastočne verím, že minimálne nejaká časť biznisového, oligarchického a mafiánskeho (skrátka klasického politického) pozadia Georga W. Busha ml. bola minimálne čiastočne majetkovo a biznisovo prepojená minimálne s niektorými členmi Al Kájdy. Či GWB ml. naozaj vopred vedel o chystaných útokoch, alebo ich dokonca sám naplánoval, tak tak ďaleko môj mozog našťastie nikdy nezašiel. Ale minimálne ľudia z tajnej služby, ktorí sfalšovali dôkazy o chystanej výrobe jadrových zbraní v Iraku, nekonali na vlastnú päsť a bez aspoň implicitného súhlasu najvyššieho politického predstaviteľa a jeho tímu, o tom som presvedčený (ako paralelu použijme známe slovenské Pelleho „Hm.“) Napriek tomu mnohí z tých ľudí dodnes nesedia. Smutné. Skoro ako na Slovensku, však?


A Trump tiež dodnes nesedí, napriek tomu že sa k násilnému ovládnutiu Ameriky pokúsil využiť tých istých prívržencov QAnonu, ktorí inak tak radi tvrdia, že svet ovládajú tajné entity pedofilných židojašterov požierajúcich malé deti za účelom predĺženia vlastného života. To sa dokonca už aj nám Slovákom zdá pritiahnuté za vlasy? No tak ešte chvíľu počkajme. Čas je mocný pán, kúsok po kúsku, nenápadne, povaríme žabičku, percentíčko na každý deň a o tri roky sa jedného rána prebudíme a budeme presne tam. Však QAnon tiež nevznikol zo dňa na deň. Stačí sa len pridať do tých správnych online ostrovčekov a denno denne sa v tom utvrdzovať. No a ak nás predsa stále kvária pochybnosti, tak treba obsesívne poslielať linky deťom, súrodencom, rodinným príslušníkom, kamarátom, nech tomu uveria aj oni, a nebudeme v tom tak sami.


Problém je, že tento spôsob myslenia je už nezvratný. Keď sa raz naučíme svoj mozog premýšľať v týchto intenciách, už to máme nastálo. A vôbec to nemusí znamenať celoživotnú vernosť jednej teórii. Ľudský život je na to príliš dlhý a časy príliš premenlivé. Dávnejšie boli v móde ropné konglomeráty, potom leteli židia, pred dvoma rokmi sprisahanie farmafiriem, a dnes letí QAnon. Bohov je veľa, je jedno ktorého si vyberieme, a tak ako všetko, aj podoba lokálnych Bohov sa v čase mení. V závislosti od toho, kam je práve mierený tok peňazí. Veď aj spirituálni influenceri si musia za niečo kúpiť svoje Ferrari. Dopyt – ponuka, základy ekonómie. No a nástup sociálnych sietí umožnil toľkým ľuďom pracovať z pohodlia domova. Stačí len vycítiť tie správne vetry, pridať trochu mystéria, pochopiť základy ľudskej psychológie a samozrejme, mať na to povahu. Včerajší odborníci na medicínu sú dnes titulovaní generáli a politológovia, ale kľudne si môžme nájsť nových kazateľov, ak sa nám títo zunovali. Ponuka vždy bude, kým bude dopyt. A ako som spomínal, spôsob myslenia už je nezvratný.


A určite chce každý vládnuť, lebo túžba vládnuť je tak hlboko v ľudskej DNA, a vojna o tróny je stará ako ľudstvo samo, a nič sa aj tak neudrží v tajnosti, lebo všade sú tí neznesiteľní novinári a v niektorých geografiách neznesiteľných novinárov nahrádzajú neznesiteľní eštebáci a špicli a že vlastne je jedno v ktorej časti sveta žijete, lebo skutočný Boh je vždy a všade rovnaký – prachy. No a tento jediný a skutočný Boh má ešte jedného mocného pomocníka – sex. No a tento jediný a skutočný Boh so svojim jediným a skutočným pomocníkom používajú tisíc rôznych masiek no a to sú práve všetci tí Bohovia, ktorým potom ovce aj neovce veria, alebo ich cynickejšie ovce a neovce zištne kážu. No a najsofistikovanejšími hercami, ktorí sú v maskách vôbec najzbehlejší, a tým pádom si oprávnene nárokujú právo na nás nesofistikovaných pozerať zhora, sú práve liberáli a preto ich všetci my nesofistikovaní tak milujeme! A milujeme ich až tak, že zo samej lásky k sofistikovaným sa potom prichýlime k najkonzervatívnejším. Človeka by to až lákalo ku konšpirácii, či by sa konzervatívcom neoplatilo prezliecť sa za liberála, keď je liberalizmus takým mocným generátorom konzervativizmu.


Psst. Prezradím tajomstvo. Jedna liečba ale predsalen existuje. Aspoň na mňa zabrala. Mám to overené, áno? Z overených zdrojov. Ale nikomu to nehovorte! Budú vás za to prenasledovať, veď tí – politici, médiá, boháči. Tá liečba je pritom tak fantasticky jednoduchá! Stačí, stačí keď… vyjdete von. Von? Kam von? No tam, tam kde sa končia dvere vašeho bytu. Alebo ešte ďalej. Čím ďalej, tým lepšie. Kam až dojdete. A že na koniec nedojdete, lebo na to je svet príliš veľký. Obrovský. Ale predsa, skúste to. Cestujte, cestujte veľa, a mixujte to, rôzne krajiny, rôzne kultúry, chudobné, bohaté, trávnaté, púštne, horské, neprístupné, choďte do lyžiarskeho raja v Emirátoch aj do stepí v Kazachstane, do Londýna aj do Tokia, choďte všade, kde vás pustia a napľujte tam, kde vás nepustia. A potom možno, ale naozaj len možno to príde, pozvoľne a nebadane, rovnako ako tie veci vyššie prichádzali pozvoľne a nebadane – že sa jedného dňa o tri roky prebudíte a zistíte, že vy už žiadneho „Boha“ nepotrebujete. Že vy si vystačíte aj s tým svetom, ktorý je. A že ten svet je aj tak na jedného Boha príliš veľký.


Práve píšeme učebnice dejepisu

03.03.2024

Zem je (takmer) guľatá. Avšak keď stojíme na zemi, tak je to (takmer) nemožné spozorovať. Až keď vystúpime do veľkej výšky niekoľkých desiatok kilometrov, sme schopní ľudským okom rozpoznať najmiernejšie zakrivenie Zeme. Na zemi nám totiž chýba potrebný nadhľad, a to nás po státisíce rokov viedlo k mylnému záveru. No a podobne je to so zmenou. Veľké historické [...]

Ukrajina nikdy nebude členom NATO

10.07.2023

Toto sú najčastejšie argumenty, ktoré medzi politikmi zaznievajú, prečo na nadchádzajúcom summite NATO nemôžu dať Ukrajine žiadne garancie, ani sa nijamým formálnym spôsobom zaviazať, že Ukrajina raz bude členom NATO: A) Nemôžme Ukrajinu prijať do NATO, lebo Ukrajina je vo vojne s Ruskom a to by znamenalo, že aj NATO bude musieť vyhlásiť vojnu Rusku. B) Keby sme prijali [...]

Uvedomujete si, o čo sa tu hrá?

16.11.2022

Podľa aktuálne známych informácií dopadla na územie členského štátu NATO raketa ruskej výroby. V hre je teda veľmi veľa, a dúfam, že si to páni politici uvedomujú.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

masvatko63

Blog

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 67221x
Priemerná čítanosť článkov: 2168x

Autor blogu

Kategórie