Založ si blog

Sme príliš mäkkí

Tak tu máme ďalší teroristický útok na území Európy. Všimli ste si, že sa závažnosť neustále stupňuje? Plynovody Nord Stream boli už od začiatku vysoko zraniteľné a už pri projekcii sa vedelo že na ich odstavenie bude stačiť jeden potápač. Doteraz sa však nenašiel nikto, kto by mal záujem na ich odstavení alebo by bol jeho záujem väčší, než riziká s tým spojené.


To už od včerajška neplatí. Páchateľ neznámy, poďme sa zahrať na Hercula Poirota a vyšetrovať zločiny nie validne kriminalisticky, ale čitateľsky prívetivo – hľadaním motívu.

Zoznam podozrivých sme sa dozvedeli v diskusiách. Najviac sa skloňujú mená Rusko, Ukrajina, USA. Začnime Ukrajinou. Mne sa zdá ukrajinský útok vysoko nepravdepodobný. Nie preto, že by to neboli technicky schopní uskutočniť (zas tak ich nepodceňujme), ale jednoducho riziká následkov spojených s odhalením až absurdne prevyšujú potenciálne zisky. Následkom by bola strata podpory Západu, pre Ukrajinu fatálna. Ziskom je čo? Odstavenie plynovodov, ktorými aj tak už žiadny plyn neprúdil? Aby náhodou raz, až nebude pri moci Putin, musel plyn prúdiť jedine cez Ukrajinu? Toto naozaj nedáva zmysel. Keď vám horí dom, tak naozaj neriešite či a ako požiadať šéfa o zvýšenie platu. Plus, a toto je ešte podstatnejšie, takýto typ akcií nie je s Ukrajinou historicky spojený a nemá s nimi ani žiadnu predošlú skúsenosť.


USA. Pokiaľ ide o motív, ten by Spojené Štáty mali a odznel v diskusiách presne tak ako ho prezentuje aj ruská strana. Odstaviť plynovody aby Európa musela kupovať drahší americký plyn. Odhliadnuc od drobnej chybky v logike, že Európa drahší americký plyn už kupuje a lacný plyn z Ruska k nám už dva mesiace neprúdil rozhodnutím samotného Ruska, podstatnejšia je politická analýza, kto by predmetný teroristický čin nariadil. Ak je tu niekto z vás, kto si myslí, že TAKÝTO útok by vykonala nejaká bezpečnostná zložka bez posvätenia najvyššieho velenia krajiny, môže rovno prestať sledovať politiku. Nemá zmysel nútiť sa do niečoho, v čom máme zjavný hendikep. Otázka stojí rovnako. Stáli by americkému prezidentovi, vláde a generálnemu prokurátorovi riziká spojené s touto akciou za potenciálny (Putin nemusí padnúť nikdy) zisk v budúcnosti? Nielen najhoršia reputačná porážka USA v histórii Západu, útok na území spojencov NATO a tým pádom pravdepodobný rozpad NATO. Ale personálne – vedeli by si to dotyční páni obhájiť v trestných konaniach pred americkými súdmi? Ktorý človek – nie nejaká virtuálna figárka v našej predstavivosti, ale skutočný človek z mäsa a kostí, by šiel do takého rizika kvôli nejakým veľmi potenciálnym záujmom svojej krajiny? To je rovnako nepravdepodobné, ako že Kotleba pôjde do väzenia za to, že vyhodil do vzduchu centrálu Smeru. V záujme Slovenska.


Rusko. Táto časť je zo všetkých najzaujímavejšia. Pretože mi tu chýba motív. V diskusiách sa síce skloňuje niečo o pokutách za porušenie zmluvy nedodávkami plynu a že týmto sa všetko vyrieši (nedodávame lebo vyššia moc), ale tento motív mi nedáva veľký zmysel. Odkedy sa Rusko bojí nejakých medzinárodných arbitrážií? Už teraz sa Rusko neriadi žiadnymi rozhodnutiami európskych súdov. Si niekto predstavuje, že Putin sa v bunkri krčí a strachuje pred rozhodnutím arbitrážneho súdu? Opäť, ak si to myslíte, asi radšej prestaňte sledovať politiku. Putina naozaj netrápi, že nejaký jeho potenciálny nástupca niekde v ďalekej budúcnosti bude mať zas o jednu prekážku navyše, ak sa rozhodne nastúpiť cestou integrácie k Západu. Práve naopak, Putin je rád že cesta Ruska na Západ je zarúbaná už nezvratne.

Motív zatiaľ chýba, pokiaľ ide o schopnosti a „trestný register“ z minulosti, tak tu nie je o čom. Takéto akcie Rusko pravidelne organizuje už 20 rokov a nemalo by najmenší problém to zorganizovať a vykonať ani tentokrát – technicky, ogranizačne ani politicky. Má na to štruktúry, know how, skúsenosti, ľudí, aj centralizovanú politickú hierarchiu a neexistenciu nezávislého súdnictva, jednoducho na svete neexistuje krajina, kde by bolo vydanie takého rozkazu politicky jednoduchšie.

Ale čo ten motív? Toto ma trochu desí. Pretože ja si myslím, že rozhádanie Západu a rozdúchanie vzájomného podozrievania, nedôvery a paranoje je až sekundárny motív. Bojím sa, že primárnym motívom bol tréning. Áno tréning. Najprv si odpálime niečo, čo je v podstate našim majetkom, hoc aj na území členských štátov NATO. Tým mentálne pripravíme seba aj Západ. A potom ďalšie útoky na majetky členských štátov NATO na území členských štátov NATO nespôsobia už až také pobúrenie. Európa by sa mala pripraviť, že zima bude tuhšia ako sme si mysleli.


A čo ten nadpis? Tak to je jednoduché. Všimnite si ten nepomer. Lavrov vypotí nejakú kapitálnu sprostosť o tom, že Židov do koncentrákov posielali Židia, a Putin, celý roztrasený, sa oficiálnou cestou a verejne pred celým svetom ponížene ospravedlňuje izraelskému ľudu. Zatiaľ čo na území Európy nemá problém vyhadzovať do vzduchu strategické plynovody, vraždiť politických oponentov, organizovať atentáty na premiérov, vyhadzovať do vzduchu muničné sklady. Viete si predstaviť, že by Putin poslal akúkoľvek ozbrojenú zložku do Izraela aby tam zavraždila izraelského premiéra, alebo vyhodila do vzduchu armádny objekt? Viete? Gratulujem vám! Pretože Putin si to nevie predstaviť ani v najdivokejšom sne.

Európa je skrátka príliš mäkká. Zatiaľ čo Európa po druhej svetovej zdĺhavo roky a často neúspešne unášala akurát tak dôkazné bremená v norimberských procesoch, Izrael tie nacistické zvery unášal fyzicky a následne zlikvidoval. Bolo úplne jedno, kde sa pred ním snažili skryť. Pred izraelskou tajnou službou nejaká zver nemohla uniknúť iba tým, že sa skryla na území štátu, s ktorým Izreal nemal podpísanú extradičnú doložku.

Lenže na toto je Európa príliš pokrytecká. Kdeže by si nejaký politik toto vzal na svoje triko. Nemáme na to ani štruktúry, ani zákony, a vlastne ani politickú vôľu. A tak si tu Putin (alebo ktokoľvek) veselo vyhadzujú do vzduchu strategické plynovody.

Prečo to urobili? Lebo môžu.

Práve píšeme učebnice dejepisu

03.03.2024

Zem je (takmer) guľatá. Avšak keď stojíme na zemi, tak je to (takmer) nemožné spozorovať. Až keď vystúpime do veľkej výšky niekoľkých desiatok kilometrov, sme schopní ľudským okom rozpoznať najmiernejšie zakrivenie Zeme. Na zemi nám totiž chýba potrebný nadhľad, a to nás po státisíce rokov viedlo k mylnému záveru. No a podobne je to so zmenou. Veľké historické [...]

Ukrajina nikdy nebude členom NATO

10.07.2023

Toto sú najčastejšie argumenty, ktoré medzi politikmi zaznievajú, prečo na nadchádzajúcom summite NATO nemôžu dať Ukrajine žiadne garancie, ani sa nijamým formálnym spôsobom zaviazať, že Ukrajina raz bude členom NATO: A) Nemôžme Ukrajinu prijať do NATO, lebo Ukrajina je vo vojne s Ruskom a to by znamenalo, že aj NATO bude musieť vyhlásiť vojnu Rusku. B) Keby sme prijali [...]

Uvedomujete si, o čo sa tu hrá?

16.11.2022

Podľa aktuálne známych informácií dopadla na územie členského štátu NATO raketa ruskej výroby. V hre je teda veľmi veľa, a dúfam, že si to páni politici uvedomujú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

masvatko63

Blog

Štatistiky blogu

Počet článkov: 31
Celková čítanosť: 66864x
Priemerná čítanosť článkov: 2157x

Autor blogu

Kategórie